Wijnaanbod > Libanon


Download hier de prijslijst:


Ons gamma wijnen uit Libanon (update november 2015 - vervangt alle voorgaande versies)


Lees meer:

De wijnbouw in Libanon behoort tot de oudste van de wereld. De oudste sporen dateren van 8000 jaar geleden. Het land ligt in een driehoek die de bakermat is van de wijnbouw: deze wordt gevormd door de Kaukasus (ArmeniŽ en GeorgiŽ ), MesopotamiŽ (het tegenwoordige Irak) en Palestina.


De FeniciŽrs brachten 5000 jaar geleden de eerste wijnstokken in cultuur langs de kuststrook. Wijn heeft een belangrijke rol gespeeld in de Fenicische religie. Zowel de Griekse wijngod Dionysos als de Romeinse god Bacchus vinden hun oorsprong in de wijnrituelen uit de Kanašn. In de stad Baalbek staan de ruÔnes van de Tempel van Bacchus die door de Romeinen in de 2de eeuw voor Christus is gebouwd ter ere vanhun wijngod. Er zijn vele afbeeldingen te zien van wijnranken en wijnconsumptie. In de middeleeuwen exporteerden de Venetiaanse kooplieden de Libanese wijn naar Europa.


Vandaag vindt de wijnbouw voornamelijk plaats in de Bekaavallei, een brede vallei op een hoogte van gemiddeld 1000 meter tussen twee bergketens. Het klimaat is hier zonnig en droog in zomer en herfst, zonder dat er woestijnvorming plaatsvindt dank zij de vele neerslag in de winter. Warme dagen en koele nachten zorgen voor een goede rijping van de druiven. De stenige bodem is rijk aan kalk. Er worden, naast enkele inheemse druivenrassen (Obaideh en Merwah), vooral Franse variŽteiten verbouwd, zoals Cabernet Sauvignon en Merlot, naast de typische RhŰnedruiven Syrah, Cinsault, Carignan en Grenache, en met Pinot Noir zelfs ook de topdruif Bourgogne.