Wijnaanbod > Griekenland


Download hier de prijslijst:


Ons gamma Griekse wijnen (update mei 2016 - vervangt alle voorgaande versies)


Lees meer:

Griekenland heeft niet meer inwoners dan BelgiŽ, maar toch spreekt dit land wereldwijd tot ieders verbeelding. Het is het land van ouzo, feta en sirtaki. En van de mythologie en de Olympische spelen. Een zeer vaak bereisd land, nu en in het verleden.


In Hellas ligt de bakermat van onze Europese cultuur: kunst, wetenschap, filosofie, literatuur, politiek, economie en niet in het minst ook gastronomie.


De Griekse keuken is een smeltkroes van invloeden: van traditioneel tot exotisch, mediterraan met Oosterse en Arabische invloeden. Eten en drinken is hier een feest van de zintuigen: kleuren, geuren en smaken gaan hand in hand.


De keuken is zeer gevarieerd, maar door alle gerechten heen loopt steeds een draad van Ariadne: vers, gezond en gevarieerd. Ze zijn ook altijd vergezeld van de heilige drie-eenheid: brood, olijfolie en wijn. En bovenal is elke maaltijd een sociale gebeurtenis. Het Griekse woord ďsymposionĒ is even oud als het land zelf en betekent letterlijk ďsamen drinkenĒ (aanvankelijk was dit een pure mannenaangelegenheid, maar dat negeren wij even).


Frankrijk, ItaliŽ en Spanje zijn de drie belangrijkste wijnproducerende landen ter wereld, maar weet wel dat de wijnranken daar verspreid werden door de Grieken. Op verschillende plaatsen werden ďamphoraeĒ opgegraven, waarin de wijn oorspronkelijk bewaard werd. Deze werden dichtgemaakt met dennenhars, wat tot op vandaag nog steeds terug te vinden is in de smaak van de Retsina.


Maar Griekenland is zo veel meer dan Retsina: er wordt een enorme variŽteit aan heerlijke wijnen gemaakt met zowel dezelfde druiven als ten tijde van Plato als met de recent ingevoerde Franse druiven. Wij eren Dionysos met typische Griekse wijnen van o.a. de volgende welluidende druiven: Athiri, Savatiano, Vilana, Roditis, Moschofilero, Assyrtiko, Mandilaria, Kotsifali, Liatiko, Agiorgitiko, Xinomavro, Moschato en Mavrodaphne, naast de blends waarin we ook een aantal Franse druiven terugvinden.