Wijnaanbod > CaliforniŽ


Download hier de prijslijst:


Ons gamma Californische wijnen (update november 2015 - vervangt alle voorgaande versies)


Lees meer:

In bijna alle staten van de VS wordt wel enig vorm van wijnbouw bedreven. Het zwaartepunt ligt echter in CaliforniŽ, dat in zijn eentje meer dan 90% van de wijnproductie voor zijn rekening neemt.


Alhoewel CaliforniŽ meestal wordt gezien als een Nieuwe Werled wijnland, zou je het ook kunnen beschouwen als het jongste Oude Wereld wijnland. De wijnbouw in CaliforniŽ startte in 1769, toen Spaanse monniken vanuit Mexico wijnbouw introduceerden in CaliforniŽ. Vele immigranten uit alle Europese (wijn)streken volgden dit voorbeeld.


De combinatie van 250 jaar ervaring met het maken van wijn, de drang naar innovatie en verbetering die zo typisch is voor CaliforniŽ, en het ideale klimaat voor het verbouwen van druiven maakt CaliforniŽ de perfecte plek op aarde om wijn te maken. CaliforniŽ wordt ook wel de "Sunshine State" genoemd vanwege het zonnige en warme klimaat. De meeste wijnbouwgebieden liggen daarom op korte afstand van de kust, omdat ze daar kunnen profiteren van de verkoelende invloed van de Stille Oceaan.


Californische wijnen staan bekend om hun constante, hoge kwaliteit, betrouwbarheid en diversiteit. CaliforniŽ is een van de meest veelzijdige wijnstreken in de wereld, met bijna 100 druivensoorten die verbouwd worden in meer dan 100 wijnregio's (AVA's: American Viticultural Areas), met tientallen verschillende micro-klimaten en bodemsoorten, en met een grote verscheidenheid an wijnmakers, veelal met een internationale achtergrond en ervaring. CaliforniŽ kan zich zonder twijfel meten met de beste wijnstreken, in alle prijssegmenten.


CaliforniŽ kreeg de ultieme erkenning in 1976 met hun Franse druiven Cabernet Sauvigon en Chardonnay, toen deze wijnen de top van de Bordeaux en Bourgogne versloegen tijdens een legendarische proeverij, die de naam "Het Oordeel van Parijs" meekreeg. De echte specialiteit van CaliforniŽ is de Zinfandel, een druif die hier door de Hongaarse graaf Agoston Haraszthy werd ingevoerd.


CaliforniŽ is de op de drie na grootste wijnproducent ter wereld, na Frankrijk, ItaliŽ en Spanje.