Opleidingen


Bent u ook gepassioneerd door wijn en wenst u uw wijnkennis verder uit te breiden? Dan bent u hier aan het juiste adres.


U krijgt een opleiding op maat. Alle formules zijn mogelijk, gaande van korte opleidingen van één avond (of overdag) tot uitgebreide opleidingen bestaande uit meerdere sessies, waarbij dan meer in detail kan gewerkt worden.

Er is geen voorkennis vereist. Het niveau van de opleiding wordt aangepast aan uw vraag.


Deze dienst richt zich ook tot de horeca (zie ook “Food pairing”). Een betere kennis van wijn en een goede kennis van de combinatieregels voor wijn en gerecht zal het plezier van uw cliënteel en het succes van uw zaak verhogen!


Het thema van de opleiding wordt door u bepaald. Neem vrijblijvend contact op om verder af te spreken. Er wordt een concreet voorstel uitgewerkt specifiek afgestemd op uw vraag, rekening houdend met de aard en de grootte van de groep, het gekozen thema en de aard van de gewenste wijnen of wijnstreken.


Tijdens de opleiding gaan theorie en praktijk (= proeven) hand in hand. U krijgt alle nodige uitleg over de geproefde wijnen, op een interactieve wijze en aan de hand van didactisch materiaal. Tijdens het proeven kunnen alle vragen gesteld worden.


Ter illustratie vindt u hieronder enkele voorbeelden van mogelijke thema’s.


Wijn leren proeven – beter leren genieten van wijn


Beter proeven betekent automatisch ook meer genieten van wijn. De klemtoon ligt hier op het “technisch” proeven in drie stappen: kijken, ruiken, proeven, en dan op basis hiervan tot een besluit komen over de wijn. U wordt wegwijs gemaakt in de mogelijke kleuren, geuren en smaken van een wijn. U zult merken dat onze zintuigen tot heel wat in staat zijn en dat goed getrainde zintuigen het plezier van een glas wijn serieus kunnen doen toenemen. Deze kennis zal u ook beter in staat stellen de juiste wijn bij een gerecht te kiezen. Ook de typische wijnwoordenschat wordt u aangeleerd, zodat u een mondje kan meepraten.


Kennis van druiven


U wordt wegwijs gemaakt in de verschillende druivenrassen en hun kenmerken en de wijnen die ervan gemaakt worden; heel boeiend is een vergelijking tussen wijnen van dezelfde druif uit verschillende streken (bv. Frankrijk vergelijken met een land uit de Nieuwe Wereld).


Wijn en gerecht combineren


Zie ook “Food pairing”. U krijgt een gedetailleerde toelichting van de spelregels om te komen tot een harmonie tussen wijn en gerecht, gekoppeld aan een proeverij met enkele bijhorende hapjes. Dit kan algemeen of in detail voor een specifiek gerecht of voor een specifieke wijn. De combinatieregels werken immers in twee richtingen.


Detailstudie van een land of streek


Alle regio's wereldwijd kunnen hierbij aan bod komen. De streek wordt besproken met haar ligging, klimaat, kenmerken en de typische wijnen. De wijnwetgeving wordt toegelicht, zodat u het wijnetiket kunt lezen en begrijpen.


Wijnen voor bepaalde gelegenheden


Feestwijnen, wildwijnen, dessertwijnen, … met telkens toelichting van de specifieke mogelijkheden. Deze opleiding biedt u ook de mogelijkheid om de platgetreden paden te verlaten en uw publiek te verrassen met uw wijnkeuze!